FAQs – Ofte stile spørsmål

Formålet er å redusere forsøpling og mikroplast i havet, samt øke ombruk og materialgjenvinning av kassert fiskeutstyr. Dette skal bidra til en mer sirkulær økonomi og bedre miljøvern.

Direktivet stiller krav om utvidet produsentansvar for plastprodukter og fiskeutstyr fra fiskeri, akvakultur og fritidsfiske. Produsentene må dekke kostnadene for separat innsamling, transport og behandling av kassert fiskeutstyr.

Produsentansvaret omfatter produsenter og importører av fiskeutstyr som inneholder plast. Det gjelder utstyr brukt i både saltvann og ferskvann, inkludert landbaserte oppdrettsanlegg.

Produsentene må sørge for separate innsamlingssystemer for kassert fiskeutstyr og legge til rette for ombruk og materialgjenvinning. De må også dekke kostnader for innsamling, transport og behandling av dette utstyret.

Fiskeutstyr på avveie utgjør marin forsøpling, som brytes ned til mikroplast og sprer seg over store avstander. Tapt fiskeutstyr kan også føre til spøkelsesfiske, hvor utstyr som garn og teiner fortsetter å fange fisk og skalldyr, noe som er skadelig for det marine miljøet.

Produsentansvarsselskaper skal etableres og godkjennes av Miljødirektoratet. Disse selskapene vil ha ansvar for å sikre tilstrekkelige systemer for separat innsamling og behandling av kassert fiskeutstyr.

Siden 1. oktober 2023 har havnene vært ansvarlige for å tilrettelegge for innsamling og sortering av avfall fra skip, inkludert kassert fiskeutstyr og tapt utstyr som fiskere får som bifangst under fiske.